انتقاد از پوشش ناکافی بیمه برای داروهای نوینِ سرطان
پیامدهای تحریمها در حوزه سلامت عدم دسترسی به دانش کافی است. اگرچه متخصصان سرطان داخل کشور از دانش کافی برخوردار هستند، اما نیاز است به طور مرتب با دانش روز دنیا در حوزه سرطان در ارتباط باشند و تکنیکهای جدید سریعا به داخل کشور منتقل شود. یاشا مخدومی، رئیس انجمن رادیو آنکولوژی ایران در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره دلایل افزایش ابتلا به سرطان در کشور، گفت: افزایش میزان سرطان تابع عوامل مختلفی است؛
ایلنا: رئیس انجمن رادیو آنکولوژی ایران گفت: پیامدهای تحریمها در حوزه سلامت عدم دسترسی به دانش کافی است. اگرچه متخصصان سرطان داخل کشور از دانش کافی برخوردار هستند، اما نیاز است به طور مرتب با دانش روز دنیا در حوزه سرطان در ارتباط باشند و تکنیکهای جدید سریعا به داخل کشور منتقل شود. یاشا مخدومی، رئیس انجمن رادیو آنکولوژی ایران در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره دلایل افزایش ابتلا به سرطان در کشور، گفت: افزایش میزان سرطان تابع عوامل مختلفی است؛
از جمله تغییرات الگوها و رژیم غذایی و تمایل به فستفودها، افزایش وزن ناشی از تغییرات الگوی غذایی، عدم ورزش و تغییر جامعه به زندگی شهری و استرسهای ناشی از آن و آلودگیهای محیطی و صنعتی. از طرفی با بهترشدن مراقبتهای بهداشتی و کاستهشدن مرگومیر ناشی از بیماریهای عفونی و افزایش متوسط عمر، شاهد بروز سرطانهایی میشویم که مختص سن بالاست. این سرطانشناس با مقایسه میزان ابتلا به سرطان در ایران با سایر کشورها گفت: میزان ابتلا به سرطان در ایران نسبت به سطح جهان متوسط است و از بسیاری کشورها کمتر و از بعضی کشورها بیشتر است، اما با شیب ملایمی حدود پنج درصد در سال رو به افزایش است. در هر کشوری بسته به عوامل تغذیهای و آلودگی و نظام زندگی شهری همین مدل تغییرات را داریم. به عنوان مثال، سرطان روده بزرگ و پروستات در آقایان و سرطان سینه در خانمها رو به افزایش است.
مخدومی درباره مهمترین چالشهای بیماران سرطانی در کشور اظهار کرد: بهرغم دسترسی راحت بیماران به خدمات درمانی از قبیل تشخیص و درمان در اکثر نقاط کشور، خدمات درمان نسبت به درآمد اکثر مردم بهخصوص درمانهای جدید از قبیل تکنیکهای جدید رادیوتراپی و داروهای نوین سرطان گران هستند و بیمه پوشش کافی بیمه در مورد درمانهای نوین را به مردم ارائه نمیدهد. این پزشک متخصص درباره تأثیر تحریمها بر خدمات درمانی در حوزه سرطان گفت: در بحث تحریمها، تصور بر این است تحریم شامل دارو و تجهیزات پزشکی نیست، اما عملا اثرگذار است.
تحریمها مناسبات اقتصادی برای تأمین دارو و تجهیزات پزشکی از کشورهای خارجی را دشوارتر و کند کرده است. او تصریح کرد: پیامدهای تحریمها در حوزه سلامت عدم دسترسی به دانش کافی است. اگرچه متخصصان سرطان داخل کشور اعم از متخصصان رادیوآنکولوژی، هماتولوژی آنولوژی و جراحان سرطان از دانش کافی برخوردار هستند، اما نیاز است به طور مرتب با دانش روز دنیا در حوزه سرطان در ارتباط باشند و تکنیکهای جدید سریعا به داخل کشور منتقل شود. تحریمها با گرانکردن ارز و تضعیف توان اقتصادی کادر درمان، دریافت و پرداختن به تکنیک و دانشهای جدید برای کادر درمان را بسیار مشکل کرده است. او تصریح کرد: بیماری سرطان بیماری سادهای نیست و بیماری است که مرگومیر بالایی دارد.
در کشورهای پیشرفته مانند آمریکا نزدیک به ۶۰ درصد بیماران سرطانی بهبود مییابند. اما آمار مرگومیر ناشی از سرطان در ایران بیشتر است که عمدتا به دلیل تشخیص دیررس، مراجعه دیرهنگام بیمار، وحشت بیمورد از بیماری سرطان بهویژه در مراحل اولیه که قابل درمان است و مشکل در برنامههای تشخیص زودرس و غربالگری است که باید انجام شود تا بیماری سرطان در مراحل اولیه تشخیص داده شود و با هزینه کمتر و روشهای سادهتر درمان شود. مخدومی در پاسخ به سؤالی درباره توان سیستم درمانی کشور برای تشخیص و درمان سرطان در مراحل اولیه، گفت: مهمترین مسئله در سیستم اقتصاد سلامت کشور است و اقتصاد سلامت تابعی از اقتصاد کلان جامعه است.
نمیتوانیم بگوییم اقتصاد سلامت میتواند بهتر شود درحالیکه کل اقتصاد کشور دچار مشکل است. راهکار اساسی این است که مردم بتوانند هزینههای تشخیص و درمان را پرداخت کنند و دولت قادر باشد تمام افراد را تحت پوشش قرار دهد و این مستلزم افزایش سرانه درمان در کشور و توسعه بیمههای همگانی است. ضروری است که تمامی درمانهای جدید طبق راهنماهای بالینی تحت پوشش خدمات بیمه قرار گیرد.