|

حراج تهران به پله بیست‌و‌دوم رسید

حراج آثار مدرن، کلاسیک و هنرهای سنتی ایران

حراج تهران در بیست‌و‌دومین دوره خود با رویکرد به هنرهای سنتی، کلاسیک و مدرن ایران، مجموعه‌ای از روند تاریخ هنر ایران را پیش‌روی مجموعه‌داران هنری قرار می‌دهد؛ اقدامی که با جریان منطقه‌ای نگاه به هنرهای سنتی و بومی منطقه نیز همخوانی دارد. این‌طور که از کاتالوگ حراج برمی‌آید، در این دوره ۹۹ اثر از ۸۱ هنرمند به نمایش گذاشته شده است.

حراج آثار مدرن، کلاسیک و هنرهای سنتی ایران

حراج تهران در بیست‌و‌دومین دوره خود با رویکرد به هنرهای سنتی، کلاسیک و مدرن ایران، مجموعه‌ای از روند تاریخ هنر ایران را پیش‌روی مجموعه‌داران هنری قرار می‌دهد؛ اقدامی که با جریان منطقه‌ای نگاه به هنرهای سنتی و بومی منطقه نیز همخوانی دارد. این‌طور که از کاتالوگ حراج برمی‌آید، در این دوره ۹۹ اثر از ۸۱ هنرمند به نمایش گذاشته شده است. 

گران‌ترین اثر پیشنهادی در این دوره بر‌اساس بیشینه و کمینه قیمت، اثر رضا عباسی با عنوان پرتره دختر نشسته است که در بازه ۲۰ تا ۲۲ میلیارد تومان قیمت‌گذاری شده است. اثر یک بلبل گوش‌سفید از رضا عباسی دو سال پیش با قیمت بیش از ۱۹۰ هزار دلار در حراج کریستیز به فروش رفته بود.

قدیمی‌ترین اثر حضور‌یافته در این دوره نیز اثر آقا نجف اصفهانی است، با عنوان مرد و زن ایستاده، با کمینه و بیشینه پنج تا شش میلیارد قرار است به فروش گذاشته شود. این اولین حضور هنرمندی مثل آقا نجف اصفهانی در حراج تهران است. 

در بیانیه این دوره از حراج آمده است: «تکامل هنر ایران همواره مرهون توجه هنرمندان به میراث غنی پیشینیان و بهره‌گیری از آن به موازات نگرش باز و مشتاق به اندیشه‌های نو و تجربه‌های بدیع بوده است. 

هنرمندان ایرانی در یک قرن گذشته که زمانه نفود فراگیر دیدگاه‌های مدرن غربی به عرصه‌های مختلف هنر کشور بوده، همواره به دستاوردهای هنر ایران ادای دین کرده و عناصر متنوع آن را با اصول زیبایی‌شناسی و رویکردهای سبک‌شناختی هنر مدرنیستی در‌آمیخته‌اند. بسیاری از گرایش‌ها و جریان‌های رایج در هنر مدرن ایران در ترکیب نقش‌مایه‌هایی از هنرهای سنتی با ساختار هنر مدرن بوده‌اند، همانند جریان موسوم به سقاخانه که شماری از مهم‌ترین هنرمندان مدرنیست ایران را شامل می‌شود. مجموعه ارائه‌شده در بیست‌و‌دومین حراج تهران ناظر بر واکاوی ریشه‌ها و پیشینه‌هاست. 

این مجموعه مشتمل است بر آثار مدرنیستی که به نحوی از عناصر سنتی و الگو‌واره‌های کهن ایرانی وام گرفته‌اند، آثار کلاسیک که شیوه نقاشی رئالیستی موسوم به مکتب کمال‌الملک را تداوم بخشیده‌اند و هنرهای سنتی که دربرگیرنده شاخه‌های مختلفی از خلاقیت‌های ایرانی است؛ شامل نگارگری، هنر کتابت و خوشنویسی، قلم‌زنی و نگاره‌ها روی اشیای فلزی و فرش‌های تصویری، همه این حوزه‌ها از دوران صفویه تا حال حاضر فرازهای مهمی را شاهد بوده‌اند که در نمونه‌های گردآوری‌شده در این حراج مشاهده می‌شود.

این حراج نقطه شروع شکل‌گیری مارکت شفاف و رقابتی این آثار است و پیش‌بینی می‌شود که در آینده قیمت‌های واقعی‌تری را برای آثار مختلف در حوزه هنرهای کلاسیک و ملی ایران تثبیت کند. 

بدیهی است که با توسعه بازار مبادلات آثار هنرهای ملی، نمونه‌های خوب این آثار به‌تدریج کمیاب‌تر و طبعا گران‌تر خواهد شد و فرصت برای گردآوری آنها محدودتر».