|

تهران در آستانه بحران آبی

در شرایطی که تهران با بحران شدید کم‌آبی و تشدید تنش‌های اقلیمی مواجه است، رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای اسلامی شهر تهران خواستار اجرای فوری برنامه‌های مدیریت منابع آبی و آبیاری کارآمد شد. هم‌زمان، گزارش‌ها از اجرای ناقص طرح آبرسانی اضطراری در پایتخت خبر می‌دهد؛ طرحی که قرار بود ظرف پنج سال، تهران را در برابر بحران‌هایی همچون زلزله، از بی‌آبی نجات دهد، اما با وجود تأمین مالی کامل، تنها نیمی از مخازن پیش‌بینی‌شده نصب شده‌اند. این در حالی است که از سال ۱۳۹۹ تاکنون، بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان از محل قبوض آب شهروندان برای این پروژه دریافت شده و هنوز گزارشی شفاف از هزینه‌کرد آن ارائه نشده است.

تهران در آستانه بحران آبی

شرق: در شرایطی که تهران با بحران شدید کم‌آبی و تشدید تنش‌های اقلیمی مواجه است، رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای اسلامی شهر تهران خواستار اجرای فوری برنامه‌های مدیریت منابع آبی و آبیاری کارآمد شد. هم‌زمان، گزارش‌ها از اجرای ناقص طرح آبرسانی اضطراری در پایتخت خبر می‌دهد؛ طرحی که قرار بود ظرف پنج سال، تهران را در برابر بحران‌هایی همچون زلزله، از بی‌آبی نجات دهد، اما با وجود تأمین مالی کامل، تنها نیمی از مخازن پیش‌بینی‌شده نصب شده‌اند. این در حالی است که از سال ۱۳۹۹ تاکنون، بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان از محل قبوض آب شهروندان برای این پروژه دریافت شده و هنوز گزارشی شفاف از هزینه‌کرد آن ارائه نشده است.

 

مهدی عباسی در صحن شورای شهر تهران، با تأکید بر تأثیر کم‌آبی بر فضای سبز شهری گفت: «تهران یکی از آسیب‌پذیرترین نقاط جهان در برابر تغییرات اقلیمی است و با بحران کم‌آبی شدیدی مواجه شده؛ مسئله‌ای که نگهداشت و توسعه فضای سبز را با چالش جدی روبه‌رو کرده است». عباسی با اشاره به اقدامات انجام‌شده در زمینه بازچرخانی آب و احداث تصفیه‌خانه‌های محلی‌ تأکید کرد: «با وجود پیشرفت‌هایی در این حوزه، شدت تنش آبی ایجاب می‌کند برنامه‌هایی عاجل و مؤثرتر برای تحقق آبیاری بهینه و استفاده هدفمند از منابع آبی اجرا شود». وی با انتقاد از عملکرد پیمانکاران فضای سبز در مصرف بی‌رویه و ناکارآمد آب تصریح کرد: «پیمانکاران با دسترسی رایگان به منابع آبی، اغلب از روش‌هایی غیراستاندارد بهره می‌گیرند.

 

آموزش عمومی و تخصصی برای کلیه دست‌اندرکاران مدیریت فضای سبز، امروز به یک ضرورت انکارناپذیر تبدیل شده است». عباسی همچنین خواستار مشارکت جمعی برای صرفه‌جویی در مصرف آب شد و گفت: «در شرایط بحرانی فعلی، باید به‌ سمت توسعه فضای سبز کم‌نیاز به آب حرکت کنیم. فضای سبز تهران، به‌عنوان مهم‌ترین دارایی زیست‌محیطی شهر، نیازمند برنامه‌ریزی‌هایی با رویکرد سازگاری با کم‌آبی است». وی از سازمان بوستان‌ها و فضای سبز شهرداری تهران خواست حداکثر تا نیمه اردیبهشت‌ماه، برنامه‌ اجرائی، آموزشی و فرهنگی خود را با زمان‌بندی مشخص به شورا ارائه دهد.

 

همچنین از شهردار تهران خواستار صدور دستور برای مدیریت مصرف آب در سطح شهرداری و تخصیص کامل اعتبارات برای پروژه‌هایی نظیر تکمیل زنجیره بازچرخانی آب، احداث تصفیه‌خانه‌های محلی و توسعه شبکه انتقال پساب شد. در ادامه مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران‌ از مذاکره با وزیر نیرو خبر داد و گفت: «در گفت‌وگویی با وزیر نیرو خواستار حضور ایشان در صحن شورا و ارائه توضیحاتی درباره وضعیت آب، چاه‌ها و پروژه‌های مهمی همچون انتقال آب سد طالقان و سد لار به تهران شدیم. این پروژه‌ها برای تأمین پایدار آب در شهر و جلوگیری از هدررفت منابع آبی ضروری هستند». او با هشدار نسبت به پیامدهای ادامه روند فعلی، از مردم خواست در مصرف آب صرفه‌جویی کنند و گفت: «مردم باید به آب به‌عنوان سرمایه‌ای ارزشمند نگاه کنند و از مصرف بی‌رویه بپرهیزند تا شاهد سهمیه‌بندی و بحران بیشتر در شهر نباشیم».

 

اجرای ناقص طرح آبرسانی اضطراری پایتخت

 

در همین جلسه، احمد صادقی، رئیس کمیته شفافیت و شهر هوشمند شورای اسلامی شهر تهران نیز با انتقاد از تأخیر در اجرای طرح آبرسانی اضطراری، اظهار کرد: «از سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۳، با دریافت ۱۵ درصد بیشتر از آب‌بهای شهروندان، بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان برای اجرای کامل شبکه آبرسانی اضطراری تهران تأمین شده، اما تاکنون تنها ۲۰۱ مخزن نصب شده؛ در حالی‌که طبق برنامه‌ باید تمام مخازن مورد نیاز احداث می‌شد و دریافت مازاد آب‌بها نیز به پایان می‌رسید». وی افزود: «تهران به‌عنوان پایتخت سیاسی، اداری و فرهنگی کشور، در معرض خطر جدی سوانحی همچون زلزله قرار دارد. مطالعات جایکا (۲۰۰۴) نشان می‌دهد در صورت وقوع زلزله شدید، زیرساخت‌های آبرسانی تخریب شده و شمار زیادی از شهروندان به آب آشامیدنی دسترسی نخواهند داشت».

 

صادقی با اشاره به تصویب طرح آبرسانی اضطراری تهران از سال ۱۳۹۷ گفت: «هدف این طرح تأمین آب اضطراری برای سه روز نخست پس از بحران از طریق احداث مخازن صد هزار لیتری در محلات مختلف شهر است؛ به‌گونه‌ای که هر شهروند در شعاع هزار متری به یک منبع اضطراری آب دسترسی داشته باشد». به گفته صادقی، بر‌اساس مصوبات شورای اسلامی شهر تهران، شرکت آب و فاضلاب مجاز شد از محل قبوض مشترکین، هزینه اجرای این طرح را طی پنج سال تأمین کند، اما در عمل با گذشت شش سال، تنها نیمی از ظرفیت مورد نیاز نصب شده و شرکت آبفا نیز گزارشی شفاف از نحوه هزینه‌کرد ارائه نکرده است.

 

او با بیان اینکه تا پایان سال ۱۴۰۰ فقط ۳۲ مخزن نصب شده بود، ادامه داد: «بیشتر مخازن (۱۴۲ عدد) طی سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ نصب شده‌اند. اما در سال ۱۴۰۳، به دلایل نامعلوم، نصب تنها ۲۷ مخزن در برنامه قرار گرفته و اجرای طرح عملا متوقف شده است». رئیس کمیته شفافیت با اشاره به منابع مالی طرح گفت: «با توجه به افزایش سالانه نرخ‌ها و میزان دریافتی از مشترکان، پیش‌بینی می‌شود طی سال‌های ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۳، رقمی بالغ بر ۱۰ هزار میلیارد تومان تأمین شده باشد. با این حال، مشخص نیست این منابع صرف اجرای کامل طرح شده‌اند یا خیر». وی تأکید کرد: «ضروری است شرکت آبفا گزارشی شفاف و مستند از میزان منابع دریافتی، نحوه هزینه‌کرد به تفکیک سال‌های مالی، میزان پیشرفت طرح و برنامه زمان‌بندی برای تکمیل آن را به شورای اسلامی شهر تهران ارائه کند».