|

مدیرعامل صندوق توسعه و احیا خبر داد:

36 بنای تاریخی امسال واگذار شدند

گزارش مدیرعامل صندوق توسعه صنایع دستی و فرش دستباف و احیا و بهره‌برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی، حاکی از آن است که در هفت ماه گذشته برای 36 بنا در 12 استان مختلف توسط این صندوق جذب سرمایه‌گذار صورت گرفته و قرار است 270 میلیارد تومان روی این بناها سرمایه‌گذاری شود. صندوق توسعه و احیا، ۴۰ بنای در حال بهره‌برداری را مشمول قوانین دوران کرونا کرده و ۳۴ بنا نیز تعیین تکلیف شد. امسال نیز ۲۰ بنا افتتاح خواهد شد

36 بنای تاریخی امسال واگذار شدند

گزارش مدیرعامل صندوق توسعه صنایع دستی و فرش دستباف و احیا و بهره‌برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی، حاکی از آن است که در هفت ماه گذشته برای 36 بنا در 12 استان مختلف توسط این صندوق جذب سرمایه‌گذار صورت گرفته و قرار است 270 میلیارد تومان روی این بناها سرمایه‌گذاری شود. صندوق توسعه و احیا، ۴۰ بنای در حال بهره‌برداری را مشمول قوانین دوران کرونا کرده و ۳۴ بنا نیز تعیین تکلیف شد. امسال نیز ۲۰ بنا افتتاح خواهد شد. به گزارش «شرق»، در حال حاضر حتی عمارت مسعودیه نیز دچار تخریب‌های اساسی شده و نیاز به مرمت دارد اما اقدامی دراین‌باره صورت نمی‌گیرد. همچنین بسیاری از بناهای تاریخی که در اختیار نهادهای دولتی هستند نیاز جدی به مرمت دارند اما هیچ رسیدگی‌ای صورت نمی‌گیرد. این در حالی است که نهادهای دولتی موظف‌اند بودجه‌ای را به مرمت و حفاظت از بناهای تاریخی در اختیار اختصاص دهند. نشست خبری مدیرعامل صندوق توسعه صنایع‌ دستی و فرش دستباف و احیا و بهره‌برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی به مناسبت هجدهمین سال تأسیس این مجموعه صبح روز یکشنبه، 12 آذر در عمارت مسعودیه برگزار شد.

36 بنای تاریخی توسط مردم جذب شدند

شهاب طلایی گفت: در شش ماه اخیر ۳۶ بنای تاریخی در ۱۲ استان توسط مردم جذب شده و ۲۷۰ میلیارد تومان در آنها سرمایه‌گذاری می‌شود. مدیرعامل صندوق توسعه، احیا و بهره‌برداری از بناهای تاریخی در اولین نشست خبری درباره فعالیت‌های این صندوق گفت: بسته‌های مزایده استانی را فعال کرده‌ایم و از این به بعد مزایده در استان انجام می‌شود. استان‌ها از ابتدا تا انتهای مشارکت مردم در جریان امور واگذاری بناهاست. این رویه در استان اصفهان و زنجان انجام شده و ادامه پیدا می‌کند.

او بیان کرد: در تمامی مراحل در کنار سرمایه‌گذاران هستیم و مطالباتشان را از دستگاه‌های مختلف پیگیری می‌کنیم. همکاری با دستگاه‌های مختلف در حال انجام است. اکنون بیش از سه هزار بنا در اختیار دستگاه‌ها و مؤسسات دولتی قرار دارند که صندوق تعامل خوبی را با این دستگاه شروع کرده‌ است.

مدیرعامل صندوق توسعه و احیا با ارائه گزارش فعالیت‌ها و دستاوردهای این صندوق گفت: ارتباط حداکثری با استان‌ها و هماهنگی با آنها را در نظر داریم، چراکه در گذشته اصطکاک شدیدی بین معاونت میراث استان‌ها و صندوق توسعه و احیا وجود داشت. او ادامه داد: صرفا به جذب سرمایه‌گذار و احیای بناها اکتفا نکردیم و در تمام مراحل مطالبات سرمایه‌گذار و دریافت مجوزها همراه هستیم. با دستگاه‌های مختلف همکاری داریم، چراکه بیش از سه هزار بنا در اختیار دستگاه‌های مختلف است و طی یک ماه آینده نتیجه یکی از این همکاری‌ها را اعلام خواهیم کرد. مدیرعامل صندوق توسعه و احیا گفت: متأسفانه دستگاه‌های دولتی براساس بند ۹۸ برنامه ششم توسعه نتوانستند در تغییر کاربری و احیای بناهای خود مشارکت داشته و خوب عمل کنند، چراکه بودجه تفکیکی اختصاص ندادند و از بسیاری از این بناها برای مناسبات اداری استفاده می‌کردند و اکنون وضعیت بناها به‌گونه‌ای‌ است که به نظر می‌رسد تمایلی برای احیای این بناها وجود ندارد. از این رو ما ورود کردیم تا با جذب سرمایه‌ خصوصی این کار انجام شود.

طلایی با اشاره به آنکه ۱۹۲ شهر در ایران دارای بافت تاریخی هستند، گفت: ۱۰۷ بنا طی این سال‌ها واگذار شده و طی هفت ماه اخیر برای ۳۶ بنا جذب سرمایه‌گذار شده که قرار است با حدود ۲۷۰ میلیارد تومان ورود کنند. ۴۰ بنای در حال بهره‌برداری را مشمول قوانین دوران کرونا کردیم و ۳۴ بنا نیز تعیین تکلیف شد. امسال نیز ۲۰ بنا را افتتاح خواهیم کرد.

مدیرعامل صندوق توسعه و احیا با اشاره به تشکیل انجمن خیرین میراث فرهنگی گفت: وظیفه صندوق، احیای بناهای تاریخی است به دور از توجه به مسائل مالی اما انجمن خیرین می‌تواند در حوزه جذب سرمایه‌گذار و پول و توجه به مسائل مالی ورود کند. او افزود: برنامه توسعه ششم را نتوانستیم عملیاتی کنیم. با اداره کل ثبت آثار تاریخی صحبت کردیم که مشخص شود بناهای متعلق به دستگاه‌های دولتی و حاکمیتی کدام است تا بتوانیم دولت را مکلف به احیا و مرمت کنیم. بسیاری از دستگاه‌ها نیز قطعا مقاومت خواهند کرد اما سعی ما بر آن است که این بناها را احصا کنیم. تمام این بناها متعلق به دولت جمهوری اسلامی ایران خواهند بود و اگر دستگاه‌ها بخواهند خودشان بناها را واگذار کنند این واگذاری سه سال است و محدودیت قانونی دارند اما اگر از طریق صندوق ورود کنند این محدودیت نخواهد بود و بلندمدت می‌شود. طلایی در رابطه با تخریب‌ها و نیاز به مرمت عمارت مسعودیه گفت: این مجموعه در فضایی به دور از هیاهو در حال مرمت است و سرمایه‌گذار درصدد تسریع روند مرمت است و کارگاه‌های آن فعال شده‌اند. صندوق توسعه و احیا نیز به زودی به مکان دیگری منتقل خواهد شد. مرمت اضطراری و تجهیز حیاط پشتی را نیز در دست داریم. البته که عمارت مسعودیه تبدیل به عبرتی برای سرمایه‌گذاران شده و نیاز است تا اطمینان سرمایه‌گذاران را برای حضور در حوزه بناهای تاریخی جلب کنیم. مدیرعامل صندوق توسعه و احیا در رابطه با ماهیت صندوق توسعه و احیا گفت: شهرداری‌ها هم مؤسسات عمومی غیردولتی هستند اما از حاکمیت جدا نیستند. صندوق توسعه و احیا هم می‌تواند در آینده ماهیت غیردولتی پیدا کند اما از حاکمیت جدا نخواهد بود. او با اشاره به اینکه با وجود آنکه از سال ۱۳۹۶ بخش فرش دستباف و صنایع‌ دستی به صندوق افزوده شده بود اما هیچ مسئول و کارشناس و حتی بخشی به این حوزه اختصاص نیافته بود، گفت: اکنون با تعامل با معاونت صنایع‌ دستی و تغییراتی که در هیئت امنا به دنبال آن هستیم ساختار صندوق را تغییر خواهیم داد. این ساختار جدید تا قبل از پایان سال جاری اجرائی خواهد شد.

مدیرعامل صندوق توسعه و احیا با اطلاع‌رسانی درباره مزایده‌های بناهای تاریخی کشور، گفت: حدود ۸۰ بنا در لیست مزایده است و به فراخور آماده‌شدن اسناد انجام خواهد شد. بناهای استان اصفهان، مرکزی و قم به زودی واگذار خواهد شد و استان یزد هم در اولویت است. نفیس‌بودن بناها مانعی برای بهره‌برداری و واگذاری به بخش خصوصی نیست، بلکه نمی‌توان آنها را به فروش گذاشت. بناهای نفیس را دولت می‌تواند اداره کند یا با مشارکت مردم و حفظ مسائل میراثی واگذار کند.