مقابلهبهمثل کانادا و مکزیک با فرمان ترامپ
کانادا و مکزیک ساعاتی پس از دستور ترامپ برای اعمال تعرفه ۲۵درصدی واردات از این کشورها، با اعلام اعمال تعرفههای تلافیجویانه بر کالاهای آمریکایی واکنش نشان دادند.
کانادا و مکزیک ساعاتی پس از دستور ترامپ برای اعمال تعرفه ۲۵درصدی واردات از این کشورها، با اعلام اعمال تعرفههای تلافیجویانه بر کالاهای آمریکایی واکنش نشان دادند.
جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، اعلام کرد او و کلودیا شینبام پاردو، رئیسجمهور مکزیک، توافق کردهاند با یکدیگر همکاری کنند تا با برنامه مالیاتی ترامپ مقابله کنند. همانطورکه پیشبینی شده بود، دونالد ترامپ روز شنبه اعلام کرد برای مقابله با مهاجرت غیرقانونی و قاچاق مواد مخدر، تعرفههای گستردهای بر واردات از کانادا، مکزیک و چین اعمال میکند که از روز سهشنبه اجرائی میشوند.
طبق این تصمیم، کالاهای وارداتی از کانادا و مکزیک مشمول تعرفه ۲۵درصدی خواهند شد، اما محصولات انرژی کانادا فقط ۱۰درصد تعرفه خواهد داشت. همچنین تعرفههای جدید ۱۰درصدی بر کالاهای چینی اعمال خواهد شد. کاخ سفید با استناد به «قانون اختیارات اقتصادی اضطراری بینالمللی» اعلام کرد تهدید مهاجران غیرقانونی و قاچاق موادمخدر از جمله فنتانیل که مرگبار است، یک وضعیت اضطراری ملی ایجاد کرده است.
واشنگتن دولت مکزیک را به همکاری با کارتلهای مواد مخدر متهم کرد و این تعرفهها را بخشی از استراتژی برای مقابله با این تهدید دانست. به نوشته ایندیپندنت و به نقل از نیویورکپست، منتقدان این اقدام میگویند اعمال این تعرفهها ممکن است زنجیرههای تأمین در صنایع مختلف از جمله انرژی، خودروسازی و صنایع غذایی را تحت تأثیر قرار دهد. بااینحال کاخ سفید در بیانیهای تأکید کرد: «اعمال تعرفهها یک ابزار قوی و اثباتشده برای حفظ منافع ملی آمریکاست».
کانادا در واکنش به این اقدام اعلام کرده است قصد دارد بر ۱۵۵ میلیارد دلار کالاهای آمریکایی از جمله آبجو، شراب، میوه و آبمیوه، سبزیجات، عطر، لباس و کفش تعرفه ۲۵درصدی وضع کند. جاستین ترودو با انتشار پیامی در این زمینه گفت: «بسیاری از ما عمیقا تحت تأثیر قرار خواهیم گرفت. بسیاری از مردم روزهای تاریکی را پشت سر خواهند گذاشت. بااینحال ما از شما میخواهیم که از یکدیگر حمایت کنید و در کنار دوستان، همسایگان و هموطنان کانادایی خود باشید». ترودو که در شش هفته آینده قدرت را ترک میکند، تعرفههای ترامپ را محکوم کرد و آنها را تهدیدی دانست که کل کشور را هدف قرار میدهد و گفت این اقدام پیامدهای جدی برای ایالات متحده نیز خواهد داشت.
نخستوزیر کانادا به طور ضمنی گفت تعرفههای سنگین نشاندهنده خیانت به «نزدیکترین متحد و همسایه» آمریکاست. او همچنین گفت از زمان تحلیف ترامپ در هفته گذشته نتوانسته با او صحبت کند، اما مصمم است مسیری ایجاد کند که به قطعنامهای که شامل تعرفه نمیشود منجر شود. ترودو در پاسخ به سؤالی درباره تهدید ترامپ مبنیبر اعمال تعرفههای شدیدتر در صورت تلافی تعرفههای جدید ایالات متحده، گفت این موضوع او را از تصمیم خود بازنمیدارد و همه مقامهای کانادا با چنین اقدامی موافقاند.
همچنین کلودیا شینبام پاردو دستور اعمال تعرفههای تلافیجویانه بر آمریکا را صادر کرد و این گفتههای ترامپ را که دولت مکزیک با سازمانهای جنایتکار ائتلاف دارد، محکوم کرد. شینبام با انتشار پیامی در رسانه اجتماعی ایکس گفت: «اگر چنین اتحادی در جایی وجود داشته باشد در زرادخانههای ایالات متحده است که سلاحهای پرقدرت را به گروههای جنایتکار میفروشند».
او افزود: «اگر دولت ایالات متحده میخواست به مصرف جدی فنتانیل رسیدگی کند، میتوانست با فروش مواد مخدر در خیابانهای شهرهای اصلی این کشور و همچنین پولشویی برخورد کند». شینبام گفت به وزیر اقتصادش گفته است طرحی را اجرا کند که به گفته او «شامل اقدامات تعرفهای و غیرتعرفهای» است. او درعینحال افزود: «من به ترامپ پیشنهاد میکنم که یک گروه کاری با بهترین تیمهای بهداشت عمومی و امنیتیمان ایجاد کنیم. مشکلات با اعمال تعرفه حل نمیشود، بلکه با گفتوگو حل میشود، همانطورکه در هفتههای اخیر با وزارت خارجه شما برای رسیدگی به پدیده مهاجرت کارهای زیادی انجام دادیم».
در سوی دیگر نیز، چین به تعرفههای ترامپ واکنش نشان داد و گفت علیه این موضوع به سازمان تجارت جهانی شکایت خواهند کرد. مقامهای چین اعلام کردند برای محافظت از حقوق و منافعشان به اقدامات متقابل دست خواهند زد. وزارت بازرگانی پکن نیز در بیانیهای اعلام کرد: «چین بهشدت از اعمال تعرفههای وارداتی آمریکا ناراضی است و قاطعانه با این موضوع مخالف است».
این وزارتخانه تأکید کرد تحمیل این تعرفهها قوانین سازمان تجارت جهانی را نقض میکند و از آمریکا خواست گفتوگویی صریح داشته باشند و همکاریهای دو کشور را تقویت کنند.