|

صادق عباسی‌شاهکوه، مشاور وزیر در توسعه شبکه فیبر نوری تشریح کرد:

جزئیات اصلاح پروژه فیبر نوری از پوشش به اتصال

سال‌ها توسعه‌نیافتگی اینترنت ثابت در کشور، باعث پیشی‌گرفتن استفاده از اینترنت همراه نسبت به ثابت بر‌خلاف روند جهانی و فشار مضاعف به شبکه همراه و افت کیفیت شده است. از این‌رو، با توجه به مصوبات شورای عالی فضای مجازی مبنی بر دسترسی 80 درصد از خانوارهای ایرانی به شبکه پرسرعت ثابت تا پایان سال 1404، اجرای پروژه فیبر نوری منازل و کسب‌و‌کارها (FTTX) در دستور کار وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات قرار گرفت و نهضت ملی فیبر نوری منازل و کسب‌و‌کارها کلید خورد تا دسترسی به سرعت یک گیگابیت بر ثانیه محقق شود.

جزئیات اصلاح پروژه فیبر نوری از پوشش به اتصال

  سال‌ها توسعه‌نیافتگی اینترنت ثابت در کشور، باعث پیشی‌گرفتن استفاده از اینترنت همراه نسبت به ثابت بر‌خلاف روند جهانی و فشار مضاعف به شبکه همراه و افت کیفیت شده است. از این‌رو، با توجه به مصوبات شورای عالی فضای مجازی مبنی بر دسترسی 80 درصد از خانوارهای ایرانی به شبکه پرسرعت ثابت تا پایان سال 1404، اجرای پروژه فیبر نوری منازل و کسب‌و‌کارها (FTTX) در دستور کار وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات قرار گرفت و نهضت ملی فیبر نوری منازل و کسب‌و‌کارها کلید خورد تا دسترسی به سرعت یک گیگابیت بر ثانیه محقق شود.

طبق آمار و اطلاعات سایت www.iranfttx.ir به‌عنوان مرجع اعلام آخرین وضعیت فیبر نوری‌، در حال حاضر‌ پوشش فیبر نوری بیش از هشت میلیون خانوار است که از این میزان تنها ۶۰۰ هزار اتصال داریم که حدود ۴۰۰ هزار اتصال FTTH و حدود ۲۰۰ هزار نیز VDSL است.

اگرچه در دوره اخیر و با دستور سید‌ستار هاشمی، ‌وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، مقرر شد تا با شناسایی چالش‌ها و مشکلات توسعه فیبر نوری‌، تغییراتی در روش پیشبرد این طرح رخ دهد و همچنین به منظور ملموس‌شدن پیشرفت‌ها، شاخص پوشش به شاخص اتصال تغییر کند.

در همین رابطه، صادق عباسی‌شاهکوه، مشاور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در توسعه طرح ملی فیبر نوری منازل و کسب‌و‌کارها، با تشریح آخرین اقدامات و تحولات این پروژه، از انجام پاره‌ای تغییرات در برنامه توسعه فیبر نوری در سال جدید خبر داد و گفت: با توجه به اتفاقات رخ‌داده در سال 1403، نیاز بود تغییراتی در برنامه‌ریزی‌ها انجام شود.

عباسی با بیان اینکه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در حال کار روی اصلاحات این پروژه است، گفت: ‌در یکی، دو ماه آینده این اصلاحات نهایی می‌شود.

وی در عین حال با اعلام تعامل با سازمان برنامه و بودجه کشور برای اصلاح پروژه گفت: به‌زودی تفاهم‌نامه‌ای بین وزیر ارتباطات و رئیس سازمان برنامه نهایی می‌شود که بر اساس آن، همه دستگاه‌های ذی‌نفع متعهد به اجرای آن شوند.

عباسی در تشریح این موارد‌ گفت: در نظر داریم با هماهنگی سازمان برنامه، به اپراتورها مهلت بدهیم تا به جای ۱۴۰۴ تا سال ۱۴۰۶ فرصت داشته باشند که پوشش را کامل کنند. به این ترتیب، تا حدودی فشار از روی اپراتورها بر‌داشته می‌شود تا در عوض بتوانند به تعهدات خود در زمینه اتصال تمرکز و عمل کنند. همچنین، شهرهایی که برای اپراتورها، به‌خصوص برای برخی FCP‌ها، دچار مشکل بود، به اپراتور دیگری واگذار شود.

به گفته وی، پروژه فیبر نوری یک پروژه مهم و اساسی در شبکه ارتباطی کشور است و خاص یک دولت نیست؛ چرا‌که هر نوع خدمتی که بخواهد ارائه شود، چه در بخش موبایل و چه ثابت، نیازمند فیبر نوری است. به همین منظور، همه چیز از چارچوب اجرائی گرفته تا قانون و اپراتورها، آماده ‌است تا این پروژه‌ با کیفیت بهتر و ‌سرعت مناسب‌تر پیش برود.

عباسی با اشاره به پوشش هشت میلیونی فعلی‌ نیز گفت: پوشش مهم است، ولی هر‌چقدر پوشش داشته باشید تا زمانی که اتصال صورت نگیرد، تغییری در رتبه شما در زمینه اینترنت ثابت رخ نمی‌دهد و مردم هم چیزی احساس نمی‌کنند. اما با بالا‌رفتن اتصال، مردم تغییر را احساس می‌کنند. بنابراین الان که پوشش به یک حد درخور توجه رسیده‌، وقت مناسبی است که انرژی را به سمت اتصال ببریم.

مشاور وزیر ارتباطات در عین حال، تغییر رویکرد از پوشش به اتصال را نشئت‌گرفته از ابلاغ قانون برنامه هفتم عنوان کرد و گفت: با توجه به تکلیف برنامه مبنی بر لزوم توسعه فیبر نوری در همه شهرهای کشور و به‌خصوص با تغییر دولت و تأکید وزیر جدید بر اتصال، برخی اصلاحات در برنامه‌ ضروری بود.

عباسی‌شاهکوه در ادامه از تصویب اساسنامه صندوق توسعه فیبر نوری در دولت و ارائه آن به شورای نگهبان خبر داد و گفت: سال گذشته حساب فیبر نوری در قانون بودجه وجود داشت که بر مبنای آن، پرداختی به اپراتورها را انجام می‌دادیم. در قانون بودجه امسال، این حساب حذف و به جای آن قرار شد صندوقی تشکیل شود که در حال حاضر‌ اساسنامه آن در هیئت دولت تصویب شده و در انتظار تأیید شورای نگهبان است و امیدواریم هر‌چه زودتر تأیید شود.

وی با بیان اینکه این صندوق از نظر تشکیلاتی از حساب قبلی‌‌ قوی‌تر خواهد بود، ادامه داد: با تغییرات انجام‌شده، بهتر می‌توان از اپراتورها پشتیبانی کرد و بر سرعت انجام پروژه‌ها افزود. البته تشکیل صندوق هم‌ زمان می‌برد.

مشاور وزیر ارتباطات با بیان اینکه در همه دنیا دولت‌ها در ابتدای راه به توسعه فیبر نوری کمک کردند تا راه‌اندازی و اقتصادی شود، ابراز امیدواری کرد با تصویب صندوق، خون جدیدی به این پروژه تزریق شود.

عباسی‌شاهکوه همچنین چشم‌انداز این پروژه را روشن ارزیابی کرد و گفت: بالاخره شرایط و تجربه ما و اپراتورها، اکنون در حدی است که بهتر‌ از قبل‌ عمل کنیم.

مشاور وزیر ارتباطات با تأکید بر دشواری بحث اتصال نسبت به پوشش، تصریح کرد: پوشش مقدمه اتصال است، ولی تا اتصال برقرار نشود، مردم احساس نمی‌کنند تغییری رخ داده است.

وی افزود: اگر اتصال را برقرار کنیم، مردم افزایش سرعت را احساس خواهند کرد. اما تا احساس نیاز نکنند، انگیزه‌ای برای اتصال نخواهند داشت.

وی با ابراز امیدواری نسبت به اتصال دو تا سه میلیون کاربر فیبر نوری تا سال آینده‌ تصریح کرد: با یک برآورد اولیه، با رسیدن به این میزان اتصال، رتبه ما در میان کشورهای جهان در زمینه اینترنت ثابت ارتقا یافته و این دستاورد خوبی برای دولت خواهد بود.

عباسی با اشاره به نقش شرکت مخابرات ایران در پیشبرد پروژه فیبر نوری گفت: ما انتظار داریم ‌ظرف یک سال آینده بخش عمده‌ای از این اتصال را شرکت مخابرات انجام ‌دهد؛ چون این شرکت با چالش کمتری روبه‌رو است. در عین حال، خیلی از مشتریانش ADSL یا VDSLدارند که می‌توانند به FTTH تبدیل کنند. خوشبختانه خود مخابرات نیز همراه است و برنامه و تعهد داده تا در یک سال آینده حداقل حدود یک‌میلیون‌و 200 هزار اتصال‌ برقرار کند که پیشرفت بسیاری است.

وی خاطرنشان کرد: البته‌ ظرفیت مخابرات بیش از این است و با توجه به مشترکان میلیونی ADSL این شرکت، در‌صورتی‌که حتی یک‌سوم یا یک‌چهارم اتصال آنها هم به فیبر نوری تبدیل شود، به هدف‌مان می‌رسیم.

مشاور وزیر ارتباطات با تأکید بر اینکه مشوق‌هایی هم که از سوی وزارت ارتباطات ارائه می‌شود بر همین اساس طراحی شده است، گفت: اولویت ‌ما برای اتصال به فیبر نوری‌، هشت کلان‌شهر است که شرایط اقتصادی مناسب‌تری دارند و شامل تهران، مشهد، تبریز، شیراز، اصفهان، قم، اهواز و کرج می‌شود و بعد از این سراغ ۲۳ مرکز استان دیگر می‌رویم.

وی ادامه داد: بر همین مبنا نیز کمک دولت را تقسیم‌بندی کردیم. به این ترتیب که برای پوشش این هشت کلان‌شهر، خود اپراتورها باید کار را پیش ببرند، ولی در آن ۲۳ مرکز استان، حدود ۵۰۰ هزار تومان به ازای هر خانوار در نظر گرفته‌ایم‌ و برای خارج از این مراکز نیز مبلغ یک‌میلیون‌و 200 هزار تومان پیش‌بینی شده است.

وی با تأکید بر اینکه همه سیاست‌گذاری‌ها به سمت افزایش اتصال است، از دیگر اصلاحات انجام‌شده در سال جاری‌ به منظور تسهیل در روند اجرای بحث اتصال، به افزایش مشوق‌های در نظر گرفته‌شده پرداخت و گفت: درباره این مشوق‌ها، قبلا به ازای هر اتصال دو میلیون تومان از محل بودجه دولت در نظر گرفته شده بود که امسال اصلاح و در کلان‌شهرها همان دو میلیون تومان ثابت ماند، ولی در مراکز استان دومیلیون‌و 500 هزار تومان و در خارج مراکز استان، در شهرهای بالای ۱۰ هزار خانوار سه‌میلیون‌و ۵۰۰ هزار تومان و شهرهای زیر ۱۰ هزار خانوار پنج میلیون تومان پیش‌بینی شد تا کمک ‌کند اتصال با سرعت بیشتری پیش برود و ان‌شاءالله مردم خروجی این پروژه را از نظر کیفیت اینترنت و دسترسی بالا ببینند.